Barnkläder är egentligen ett relativt nytt fenomen, om man ser till människans historia som helhet. Går man tillbaka till medeltiden fanns det till exempel inga särskilda kläder för barn – barnen lindades när de var spädbarn, och från att de var runt fem år gamla fick de bära små versioner av de vuxnas kläder. Samma sak kan sedan ses genom århundradena – tittar man exempelvis på målningar av kungliga barn i Europa (som ju är de barn som avbildats mest genom historien) ser man tydligt att de bär eleganta små klänningar, kavajer och klackskor, beroende på århundrade och årtionde. Knappast sådant man kan springa runt och leka i, med andra ord.
Det var egentligen först i slutet av 1800-talet som man började göra tydlig skillnad mellan barnens kläder och de vuxnas kläder, och då infördes istället en ganska tydlig gräns mellan när man ansågs vara barn och när man ansågs vuxen; i samband med konfirmationen fick man vanligtvis börja bära kläder för vuxna. Barnkläderna har sett olika ut under 1900-talets årtionden, men under de första tjugo åren av det förra århundradet bar flickorna oftast en lång, rak klänning (som var kortare än kvinnornas), och pojkarna bar knälånga byxor och skjorta eller jacka.
På ett sätt kan vi idag sägas ha återgått till forna tiders mode när det gäller barnkläder, nämligen genom att barnkläder idag i stort sett liknar de vuxnas kläder igen. Med undantag för bebiskläder och kläder för mycket små barn, bär barn idag jeans, skor, tröjor, jackor och solglasögon som efterliknar de pågående vuxna trenderna i så stor utsträckning som möjligt. Se bara på det utbud som finns hos exempelvis Gant, som lika gärna hade kunnat vara kläder för vuxna som för tonåringar och barn. Om du tycker om den stilen ska du gå in på Kidsbrandstore.se, där det just nu är Gant-rea. Då har du chansen att klä ditt barn i moderiktiga kläder som dessutom håller hög kvalitet.
Skillnaden mellan dagens ”vuxna” barnmode och forna tiders barnkläder är dock att man idag gör ändringar i klädernas utformning för att göra dem mer bekväma för barnen (till exempel genom att ha resår i byxorna istället för gylf) och mer passande för deras ålder (inga urringningar, till exempel). Att barnkläder har blivit en så viktig del av dagens mode beror till stor del på att tillverkningen av klädesplagg industrialiserades, vilket gjorde att man kunde tillverka billigare kläder. I Sverige var även barnbidraget, som infördes 1948, en viktig bidragande orsak till att barnfamiljer hade råd att köpa mer kläder till deras barn.