De flesta modevisningar följer samma format men det finns också de som tänjer på gränserna och skiljer sig från mängden. Det har exempelvis arrangerats visningar av secondhand-kläder, av omgjorda material som dukar och gardiner samt visningar där modellerna frångår den traditionella normen. Vi är vana vid att en modell ser ut på ett visst sätt men visningar med alla storlekar, färger och funktionsvariationer blir allt vanligare. Att mångfalld behövs tyckte exempelvis initiativtagarna till showen Catwalk of Inclusive som arrangerades i Colombia. Tanken var att de personer som vanligtvis brukar uteslutas från catwalken nu skulle få beträda den.
Catwalk of Inclusive var ett initiativ för att personer med funktionsvariationer skulle få en chans att bli modeller för en dag. Dessa personer som inte följer normen har i vanliga fall inte tillfrågats att arbeta som modeller. Det är någonting som akta börjar att förändras.Både vi konsumenter och företag som skapar kläder har börjat att kräva mer variation i modellernas utseende. Det viktiga är att alla tillsammans ingår i ett sammanhang och att ingen diskrimineras. Du kan själv anordna en modeshow, med en stark taklampa och gott om golvyta har du en bra grund.
Miljömedvetenheten letar sig också in i modevärlden allt mer. Kreativiteten flödar inte minst bland unga modeskapare, gällande exempelvis hur dukar och gardiner kan göras om till kläder. Estetprogrammet vid Faluns gymnasieskola visade för några år sedan upp prov på just detta. Som avslutningsarbete sydde eleverna upp olika kreationer av exempelvis gamla spetsgardiner. Det skapades till och med en vacker brudklänning.
Visar upp kläder på ett nytt sätt
När det är dags för ett modeföretag eller designer att visa upp sin nya kollektion är det vanligast att göra det på en catwalk. Det är oftast speciellt inbjudna gäster som får ta del av showen.Detta kanske håller på att ändras. Det önskar i alla fall designen Jenny Grettve som inspirerades av New Yorks modevecka där kläderna visades upp på nya innovativa sätt. Det bidrog till att hon anordnade en visning av sin kollektion på Stockholms gator.
Jenny Grettves mål är att Stockholm ska ordna den mest intressanta modeveckan i världen. Hon vill också att svenskt mode ska bli mer färgstarkt och våga sticka ut mer från mängden än vad kläderna gör idag. Hon kallade sin uppsättning för gerillakollektionen och mottagandet blev både varmt och mycket uppmärksammat.
Om modeller och visningar förut har varit stöpta i samma form har vi de senare åren lärt oss att modevisningar kommer i alla former av modeller och sätt. Det är uppfriskande och förhoppningsvis kommer fler kroppstyper att även synas på den vanliga catwalken. Att fler vill ha variation är både bra och kul eftersom vi alla ser olika ut. Smart Textilies är en annan satsning som främst skapar kläder som övervakar din hälsa och som mäter dina rörelser. Tanken är att förbättra människors vardag samt att ge fler arbetstillfällen. Bland annat högskolan i Borås ligger bakom satsningen.